Tycker vår södernresa närmar sig med stormsteg, även om den är först i december, haha… Men jag längtar!! Och har sån resfeber!! Just nu suktar jag och bästa vännen också på en Polen-resa och googlar allting som handlar om Gdansk. Kanske ni har några tips på hiss och diss när det gäller denna stad?? I väntan på kommentarerna kan ni ju få följa med på en resa över mina resor i livet. Inte så mycket att komma med egentligen men några har det nog blivit under dessa 40 år. De flesta under första halvan av livet eftersom barn och studier gjort mig upptagen med annat än just resor. Eller inte legat som första prioritering ska vi väl säga. Men här kommer mina resor genom tiderna:

(Jag den minsta av oss, det här var kanske år 1980, jag ser ut att vara ett år här, min syster och bror och pappa. Snygg bil, eller hur? Eller allt retro egentligen!)

Under hela barndomen reste vi runt i bil eller senare husvagn. Har säkert sett alla campingplatser runt om i hela Finland, Sverige och Danmark. Åkte aldrig över till Norge, tror jag. Vet inte varför.

Grekland, Kos. (Bilden ovanför) Första riktiga utlandsresan. Eller södernresan. Vi var hela släkten där. Fyllde 6 år under sommaren där. Efter att vi kommit hem blev det världens värmebölja i Europa och jag kommer ihåg att vi satt bänkade vid tvn efteråt och kollade nyheterna och hörde förfärat på hur många dödsoffer värmen skördat. Vi var lyckliga att vi hunnit hem före värsta tiden. För en lite med tankarna till årets finländska värmebölja…

Gran Canaria när jag var runt 10-12 år. Vi reste inte så frekvent alltså till södern. Annat än nuförtiden. Då var det mer undantag än regel att man åkte söderut. Kolla min fina neondräkt. Slutet av 80-talet eller början av 90-talet här alltså. Min mamma sydde många av mina kläder. Hon var jättebra på att sy och gjorde även tryck på kläderna. Ännu i denna ålder dög hemmagjorda kläder, sen skulle det vara märkeskläder…

När jag var yngre så bodde mina syskon både i Danmark och i Göteborg så en del besök blev det också ditåt.

Som 14-åring, fyllde 15 under den sommaren, åkte jag till en familj i Schweiz och jobbade som ”nanny”. Pratade tyska med en flicka som hette Roxana och bodde i Schweiz, en liten stad nära Zurich. Bilade runt med familjen i Schweiz, Tyskland, Italien och Frankrike. En livsupplevelse! Här tar planerna att jobba som Au Pair vid men som aldrig förverkligas.

Resa till London med mamma när jag var 18 år. En resa väl värd att minnas. Sightseeing runt i London men vi gör även besök till Cambridge, mammas gamla stad där hon jobbade som nanny i flera år när hon var 19 år. På den tiden, tidigt 60-tal, var det väldigt ovanligt att en finländska flyttar till England för att jobba. Mamma behöll kontakten med familjen alla år efter detta och vi besökte dem för första gången sen hon var ung. Ett kärt återseende med både föräldrarna men även barnen i familjen som nu var vuxna och hade egna barn. Kommer aldrig glömma den söta middagen vi blev bjuden på och geletårta efteråt som bara dallrade. Hade ytterst svårt att få ner det och så hör det till brittiskt matbord att inte dricka till maten… Familjen vi träffade var riktigt pur-brittiska. accent som i ”Little Brittain” och heltäckande mattor överallt och simbassäng. Fick se både Big Ben, vaxmuseet, Phantom of the Opera-musikalen på Her majestys theatre och Cambridge-universitetet där mamma hängde när hon var ung.

(Jag med mammas Londonfamilj-mamma. Japp, jag har kort hår. Ångrade mig genast jag klippte det och försöker här få det att växa långt igen…))

Så tog jag studenten och åkte med 3 bästa vännerna till Aiya Napa, Cypern. En härlig vecka och fick släppa loss efter studentskrivningarna.

Studerade till barnträdgårdslärare och sista året fick vi välja mellan en stadsresa till Milano, tror jag det var, eller en södernresa till Rethymnon på ön Kreta i Grekland. Jag valde södernresan. En vecka med både turistande med en kul klass men även besök till olika daghem och se deras barnkultur där. Mycket givande!

Tallinhelg med jobbet. Har alltså lite fått se Estland också.

Studerar foto på folkhögskolan på Åland och detta år åker hela klassen till Island och försöker blanda dokumentärfoto, min klass, med naturfoto, andra klassen. Njuter av båda delarna. Dokumentärfoto i Reykjavik men vi tar också en tur ut  till det isländska landskapet och jag är hänförd över gejsrar, vattenfall och svarta stränder. Bor i nåt hus på den isländska tundran (?!).

Helsingfors – Stockholm – Åland – och olika delar av Finland med jämna mellanrum genom alla år. Inte så att vi hålls stilla i en stad även om vi inte ”reser”…

Efter detta åker jag och Mikael på en södernresa tillsammans för första gången, Jandia på Fuertoventura. Underbar resa! Lugn fiskeby och härliga sandstränder.

Madeira- Funchal. Bröllopsresa 2006. En underbar resa! Hyrde bil och körde runt hela ön. Upp till bergen bland molnen och ner till alla småbyar. Fantastiskt!

2017. Oslo. Äntligen fick jag uppleva Norge. Det tog nästan 40 år innan jag kom mig hit. Stipendieresa via nuvarande skola. Full studievecka hela veckan men oj så fin stad och härliga människor. Stortrivdes och ett frö såddes där i Norge. Ett land jag definitivt vill se mer av i framtiden. Får se om det blir i arbetets tecken eller privata resor?

Men först dags för en första södernresa hela familjen! Denna gång blir det till Gran Canaria. What goes around comes around…

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *