Varje vecka meddelar min iPhone hur jag förbrukat sociala medier under veckan som gått. Under de här senaste veckorna så har nätsidan hankikoira.fi toppat statistiken…

Vi har alltså bestämt oss för att skaffa hund. Eller rättelse, JAG har bestämt mig för att skaffa hund. Min man har avsagt sig allt ansvar över hunden. Han säger att han helst inte vill ha hund men om jag skaffar så gosar han gärna med den men slipper allt annat ansvar… Men barnen och jag vill ha och dom har lovat hjälpa mig. Så vi är tre mot en, hehe.

MEN det svåraste är ju: VAD för sorts hund???

Vi vill egentligen ha en lite större hund. Eller egentligen var det här min man som ville ha en större hund men eftersom han inte vill ha en så beslöt jag mig för att sluta lyssna på honom. Barnen sen igen vill ha en riktigt liten hund. Så då funderade jag att vi skulle köra nån sorts mellanväg, en mellanstor hund. Barnen har också lite hundrädsla, som jag också hade ända tills vi skaffade hund när jag var i barnens ålder. Så jag förstår den rädslan och måste välja rätt nu så de kan jobba bort rädslan med egen hund. Det är också barnen som måste vissa dagar gå själva ut med hunden efter skolan.

Såhär har våra funderingar gått då från ras till ras och från tid till tid:

 

Lagotto Romagnolo:

Den här rasen var först vårt första, och enda, alternativ en lång tid. Vi satt oss i kö och det föddes valpar i september som skulle släppas i november. Eftersom vi har en resa på kommande i december så beslöt vi att släppa denna valp för det skulle inte ha känts bra att åka iväg en vecka och lämna en icke rumsren valp för andra att sköta. Inte så lätt att hitta hundvakt och dessutom vet jag inte om vi skulle ha velat åka ens då man har en valp i huset. Så vi sitter nu i kö igen för nya valpar som förhoppningsvis föds i början av det nya året. Men en lagotto-valp kostar 1800€. Rätt saftat pris. Men så är det en allergihund och fäller ingen päls. Stort plus.

Men så började vi fundera på priset och började kolla runt på andra raser. Då dök det upp gång på gång tanken på en:

Labrador:

Då skulle maken få sitt önskemål om en lite större hund. Labbisen är också en riktig familjehund. Labbar lossar inte heller desto mer päls. Den är billig, runt 1000-lappen och det föds labbisar lite här och där och överallt. Har också alltid drömt om en svart labrador. Men så tycker barnen den är lite skrämmande och stor. Även om jag vet att dom nog ändrar sig sedan när dom växer upp med en, från valp. Men försöker ju lyssna på dem också och började än en gång googla mindre hundar. Och gång på gång kom jag tillbaka till en ras som jag växte upp med:

Cavalier king charles spaniel:

En hund som gjorde att min rädsla för hundar försvann. En riktig familjehund. Passlig storlek. När jag var liten hade vi en ”tricolor” men även om den var fin så önskade jag att vi även hade en ”ruby” eller ”black and tan”. Dom var så otroligt fina! Och nu har jag chansen att skaffa en sådan. En brun eller svart Cavalier! Men så såg jag att även dom kostar en hel del, runt 1300-1500€.

Så, det har varit tankarna i hundprocessen. Förutom dessa raser så har jag även varma tankar över flatcoated retriever, irländsk setter och cockerspaniel och en massa andra vattenhundar (såsom Barbet, hur fina??). Vi vill alltså främst ha en familjehund. Den kommer ju att få vara aktivt med och ut och springa med mig och maken i olika omgångar. Så vi söker ingen lathund men kommer inte, i detta skede iaf, att börja med nå agility eller annan träning så enbart familjehund. Vad skulle ni ge för tips åt oss efter att ni läst dessa funderingar? Har ni själv hund och hur har ni funderat före ni skaffade? Har ni varit nöjda med beslutet? Hur har hunden funkat i familjen? Och det viktigaste, hade ni katter före och hur har ni presenterat hunden för era katter??


17 kommentarer

Angelina · 30 oktober, 2018 kl. 09:47

Int en lagotto. De lagotton jag har stött på har varit ampra å haft ett temperament. Vår hund blev attckerad av en sån och blev rädd för alla lagotter efter det. Enda hundrasen jag inte litar på. En labrador är ju en riktig familjehund 😍

  JessicaNybacka · 30 oktober, 2018 kl. 15:41

  Ajdå. Det var ju ingen kul upplevelse. Min systers familj har en lagotto och är världens snällaste, men kan ju vara olika. Så därav har jag förälskat mig i den rasen. Har inte hört om andra med dålig erfarenhet men som sagt, undantag finns alltid, säkert i alla raser. Enligt rasbeskrivningen är de vilda, aktiva och har lätt för att lära sig. Det står också att de trivs bäst bara med egna familjen och kan vara lite reserverade mot främlingar, kanske därav din upplevelse?

Jen · 30 oktober, 2018 kl. 10:39

Har själv labrador och tycker ju det är världens bästa hund. Men den löser nog mycket! hår och är stor, stark och ”pansarvagnig” ffa som ung så om barnen är hundrädda kan det bli jobbigt för dem. Men labbisarna älskar ju oftast barn, så en underbar kompis skull barnen nog få.
Cavalier tycker jag verkar vara en underbar familjehund, mjuk och behaglig i lynnet. Lagotton verkar skojig men för skällig i min smak (dom jag träffat, kan ju bero på individen inte rasen).

  JessicaNybacka · 30 oktober, 2018 kl. 15:47

  Ok. Tack. Du har lite samma tankar som mig. Tycker också rabbis känns ganska ”bufflig”, lite o-vig och tar rätt mycket plats inomhus. Och jo, hörde om hårlossningen av en annan också så tror faktiskt vi får ta och avsluta labbis-förhoppningarna. Lutar mycket mot en Cavalier nu. Men snöade in mig på en ny ras på hankikoira idag: Lhasa apso… Hur söt som helst!! Kolla in den! Från himalaja, tålig ras och väldigt lugn och icke hispig. Men det finns inte så mycket valpar av den sorten kanske heller…

   Jen · 30 oktober, 2018 kl. 21:24

   Har du kollat på Boston terrier, alla dom jag träffat är roliga, lättsamma små hundar som funkat bra i familjer. Engelsk springerspaniel verkar oxå dom en behaglig, mjuk hund ( från utställningslinjer, inte jaktlinjer) som är lite större men ändå behändigare än tex labbisen.

    JessicaNybacka · 31 oktober, 2018 kl. 08:47

    Nej, inga terrier. De är för små och för ”bastanta”, dessutom tänker jag väldigt fördomsfullt att alla terrier skäller så himmelens, vilket säkert inte stämmer men nej, inga terrier…. Insåg att även Lhasa Apso är rätt så skällig…
    Alla spanieltyper är fina jo, så även engelska.

Nenne · 30 oktober, 2018 kl. 18:43

Vi har lagotto, en tik, och är mycket nöjda! Hon älskar oss över allt i världen, är passligt stor så Melina kan bra gå ut med henne. Lugn och lättlärd. Hade aldrig något hysteriskt bitande med sina vassa valptänder som barnen tidigare blivit skrämda av. Mamma har katt och vår hund gillar katten men katten säger till då den inte vill vara nära och det respekterar hunden. Skönt att den inte fäller päls men sen igen så hämtar den in ganska mycket skräp i pälsen. Vi har hållit pälsen ganska kort för den är mera lättskött så. Vår hund är social och glad mot alla och tror det har mycket att göra med att den träffat människor och hundar mycket redan från liten. Jag rekommenderar nog en lagotto men såklart ska ni fundera ordentligt före ni bestämmer er, vilket ni nu gör.
Vi hade lite samma hos oss, att mannen inte ville ha hund men han både går ut med den och trimmar den! 🙂

  JessicaNybacka · 30 oktober, 2018 kl. 19:28

  Haha, Nenne. Det där hoppas jag lite på jo, att mannen sen ändå far ut med den… 🙂 Tack för din kommentar. Låter ju som en toppenras. Och jo, syrran har varit väldigt nöjd med sin, om än den är lite väl aktiv 😉

   Nenne · 31 oktober, 2018 kl. 17:17

   Har din syster en hona eller hane? Vår är som sagt hona och har aldrig egentligen varit vild. Visst, då vi leker blir hon vild men annars nog en lugn hund och hon är bara 1 år. Tikar är ju oftast lugnare annars också så det kan man också tänka på.

Mia · 30 oktober, 2018 kl. 22:53

Vi har en golden retriver och har haft 3 st sen jag var liten. Världens snällaste och lättlärd. Men känns som hon byter päls året runt 😉 Så om man inte vill ha hår längs golvet, mattorna och kläderna så skall man inte skaffa en golden 😂 Lycka till i ert hundletande! Blir roligt att följa er! 😃

  JessicaNybacka · 31 oktober, 2018 kl. 08:50

  Jo, golden är så fina! Men jo, löser mycket päls… 🙂 Även om det i sig inte är största funderingarna. Vi har redan tre katter, så rätt mycket päls finns här redan men skulle ju va skönt med en hund med mindre päls 😉

Matilda · 31 oktober, 2018 kl. 07:54

Lagotto är en underbar ras! Vår är totalt ouppfostrad, men bara helt naturligt BRA och genomsnäll. Ögonen tindrar varje gång hon ser barn på promenaden och de gånger hon hälsar är hon riktigt försiktig med barnen, hon förstår nog att de är små! Hon älskar människor överlag och skulle vara perfekt att ha på åldringshem eller dagis egentligen!
Det är sant att en del lagotton kan vara lite reserverade, men åker man och hälsar på valparna kan man iaktta föräldrarnas beteende och förhoppningsvis undvika att få dessa! Mycket av osäkerheten går att träna bort tidigt också, vår var lite rädd av sig ibörjan, men vi hade med henne mycket överallt, och nu är den lilla nervositet som är kvar bara till nytta, för det gör att hon alltid kommer när man ropar och håller sig ganska nära när hon går löst 🙂 kan varmt rekommendera lagotto!
Ett plus är att dom i allmänhet (än så länge) är mycket friskare än king charles, som tyvärr är ganska sönderavlad och kan få många hälsoproblem.. :/

  JessicaNybacka · 31 oktober, 2018 kl. 08:39

  Åh, tack! Det var lite nya synpunkter. Tror du har rätt med det där med att Cavalier kan vara rätt sönderavlade. Lagotton har ju sin epilepsi som dom kan ha. Men bra tankar med det där med deras reserverade beteende. Nu blev det svårt val!

Annika H · 31 oktober, 2018 kl. 21:07

Några saker som jag kommer att tänka på när jag läser blogginlägget… Uppskatta hur mycket tid och ork ni vill sätta på hunden, med tanke på bl.a. motion och pälsvård. Blir det en halvtimmes promenad efter jobbet eller får hunden möjlighet att röra på sig flera timmar per dag? En hund som inte stimuleras tillräckligt fysiskt har tendens att hitta på egna sysselsättningar, vilket inte alltid uppskattas av ägaren. En hund som fäller behöver ändå borstas eller tvättas någon gång, en hund som inte fäller ska endera klippas eller trimmas regelbundet samt tvättas vid behov. Hur krävande får pälsvården vara?
Satsa på valpens uppfostran och lydnad tidigt så får ni tusenfallt tillbaka. Det finns valpkurser osv. för bl.a. social träning av valpen.

Sök en seriös uppfödare och berätta om ert liv och vad ni vill göra med hunden. Fråga upp om föräldrarnas lynne och rastypiska sjukdomar, vissa raser har vissa krav som ska uppfyllas. Oavsett vilken ras ni fastnar för bör en minnas att alla hundar är individer, vissa energiska och framfusiga, vissa lugna och tillbakadragna. En bra uppfödare föreslår en lämplig valp åt er. Om hela familjen är nybörjare på hund rekommenderas kanske inte en hundras som är brukshund eller i övrigt kräver mycket stimulans. Du verkar ha hittat Kennelförbundets sidor, sök vidare på dem bara! 🙂

  JessicaNybacka · 1 november, 2018 kl. 08:51

  Tack för alla tips! Nu är det ju så att vi är inga nybörjare. Både jag och min man är uppfödda med hundar, olika sådana, och det här sökandet har pågått en lång tid redan. Aktivitet och pälsvård är vi inte rädda för, både jag och mannen är aktiva och springer, ja nästan dagligen någon av oss och annars är vi aktiva som familj med vandringar och parkbesök och annat. Vi är också väldigt anpassningsbara, och inte rädda för att ta oss an oberoende ras. Och jo, skolningen är jag väldigt hård på så tänkt fostra hunden redan från valp. Därav denna djungel då man i princip är beredd att ta vilken ras som helst men nu koncentrerar vi oss på en familjehund pga barnen. Vi är redan i kö till en Lagotto och där har jag fått skriva ett långt brev om oss som familj till uppfödaren. Men i väntans tider så har jag börjat fundera på andra raser. Och har lite svårt att bestämma mig men som sagt, gillar de flesta raserna och vilken hund vi slutar med får tiden visa 🙂

Linda · 2 november, 2018 kl. 00:54

Har haft/har två av de raserna du räknade upp. Cockerspaniel och Labrador. Av dom två skulle jag alla gånger välja labrador. Vår cocker var en lite tillbakadragen typ pälsen kräver ganska mycket skötsel går du till skogen i regnit väder får du vara förberedd på en hel hög kvistar med in och tovor. Hemma har vi femåriga tvillingar som växt upp med först cockern och nu senare labbisen. Tappar mycket päls två gånger i året men jag tar nog alla gånger hellre det än cockerpälsen 🙂
Men att barn ska klara av att gå ut med labbisen blir väl lite som en nackdel för er del. Våra barn kan bra hålla våran men det kräver ju nog att jag är med och säger till ifall det behövs. Men annors är nog labbisen en utmärkt hund med på vad som hellst och barnens bästa vän. Hör jag ordet famnhund är det nog faktist king charles som kommer först upp. 🙂

  JessicaNybacka · 2 november, 2018 kl. 08:17

  Tack för tipsen! Jo, tror också labrador skulle va perfekt men stort minus med att de inte skulle kunna hantera den helt och hållet själva. Lutar nog väldigt mycket mot en Cavalier nu…. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *