Brukar inte hinna ta upp dagsfärska rubriker här på bloggen men mitt i kalasbaket, medan hallonsåsen till hallonmoussen som ska till tårtfyllningen svalnar, så måste jag bara sätta mig ner och skriva ner några synpunkter om det här ämnet som yle skrev om idag:

Nu ska elever som inte lämpar sig som vårdare gallras bort i ett tidigt skede.

Såg i kommentarsfältet om folk som utbrast ”Äntligen” och ”har det inte förekommit sånt så är det på tiden”. Jag förstår verkligen inte hur det inte har funnits såna tidigare. Men då vill jag ju påpeka att det här problemet väl främst handlat om närvårdare, eller? Alltså yrkesskolor, inte i yrkeshögskolor. MEN, de kunde vara bättre även i högskolor. När jag sökte in till barnträdgårdslärare så hade vi flera dagars inträdesförhör. Det var en hel del psykologiska tester och det var gruppdiskussioner och gruppintervjuer och personliga intervjuer. Minns även sen under själva utbildningen så var det en himla massa essäer om olika saker som skulle ”få fast” de personer som helt enkelt inte lämpade sig till yrket. Det var till och med en flicka på klassen som plötsligt slutade och lärarna berättade att de hade fått fast henne med att ha tankar som inte lämpade sig som en barnträdgårdslärare. Det här var alltså före milleniumskiftet, för 20 år sedan.

Gammal bild från studietiden

När jag började studera till hälsovårdare år 2006, och under själva inträdesförhören, så hade skolan tagit in konsulter som gjorde psykologiska tester och intervjuer på alla sökanden. Det var alltså full koll på vem som lämpade sig och inte lämpade sig till de här människonära yrkena. När jag nu senast sökte in till sjukskötare för 3,5 år sedan så var jag förvånad över den lilla stund man hade för att visa vem man var. Det var alltså inte frågan om några personlighetstester och det var frågan om ett intervjutillfälle där två lärare ställde dig frågor och på 5 minuter skulle bedöma om du var lämplig eller inte. Kändes lite fjuttigt med tanke på vad jag tidigare varit med om. Tänkte bara att det var väl tidens melodi och att allt ska man dra in på… Men det här är ju något som man verkligen inte borde dra in på! Att vem som helst kan arbeta som närvårdare, eller inom vården eller med människor överlag, är verkligen inte okej! Som handledare genom åren åt väldigt många studeranden så har jag träffat de allra flesta gångerna på alldeles ljuvliga personligheter och varma människor men visst har det funnits en del man hoppats på att inte själva få som arbetskollegor ibland… Så bra med dessa diskussioner nu angående äldre vården här i landet. Det behövs röra om i grytan lite. Vi får hoppas det leder till nåt bra också.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *