Nu har det varit spikat en tid redan, vår valp har fötts (jeiiii!!) och vi har fått det bekräftat att vi kommer att få en valp från den första kullen. Nu är det bara en låååååång väntan på att få träffa den vid cirka 5 veckors ålder och sen att få hem den efter 8 veckor. HUR ska man klara av att vänta så länge!? Lagom till påskhelgen kommer vi att få äran att ha en valp i huset. Längtar SÅ!!

Så vad har vi gjort för förberedelser? Eftersom vi redan har tre katter tänker vi att förberedelser gjorda i god tid är A och O här. Vi vill inte köra med en massa modifieringar precis innan så att katterna anar att nåt konstigt sker precis före och kopplar negativa saker till valpens hemkomst. Så vi gör allt i god tid och katterna får bekanta sig med de nya sakerna lång tid före.

Det första vi har gjort, sådär annars, är att ändra om i vardagsrummet. Vi brukar kalla det ”vintermöblering” och ”sommarmöblering”. Vinter är då vi täcker terassdörren med soffan, för vi behöver inte gå ut dit under vinterhalvåret och vardagsrummet blir mysigare så. Till våren svänger vi tillbaka divansoffan i andra hörnet och terassdörren är åter fri och tvn mot en annan vägg och vardagsrummet känns större och luftigare. Och så har jag köpt nya vår-gardiner. Tummen upp för dem, så fina! Nu känns våren här på riktigt.

Det andra vi gjort är att ha lånat hem en MASSA böcker om hundar och beteende och googlat om hur göra bäst när man introducerar katter och hundar med varandra. Känns som att jag börjar ha ganska klart nu hur man gör introducerandet smidigast.

Men inför valpens hemkomst har vi ändrat om ganska mycket i vårt sovrum. Vi har satt upp en grind till sovrummet för det är tänkt att ha det rummet som hundens första rum, första dygnen och nätterna och sen på dagarna när vi börjar öva på att lämna hunden ensam en stund. Det står också mycket om att ha både hunden och katten bakom galler det första/de första dygnen, så de kan bekanta sig på håll men inte behöva va rädd att mötas nos för nos. I vårt sovrum har vi en hundbädd (får se hur mycket den kommer att användas…) bredvid min sängplats. Vi har också tagit bort de långa gardinen och köpt en gardinkappa (för att undvika urinluktande gardiner) samt extra mörkläggnings-rullgardin (jag kan INTE sova om det är ens en glipa ljusstrimma nånstans). Vi behöver ännu hitta några nattduksbord, helst några med lådor så vi får ha småsaker ifred från valpen. Tidigare har vi haft en lång enplanshylla bakom sängen men insåg att där kommer vi i så fall ha en valp som springer maraton av och an och ha ner alla saker som finns där… Och så har vi några mattor vi ska ha hit ännu. Lite osäker på om vi ska ha mattor där alls i början? Tidningspapper kanske bättre 😉 Men för mysfaktorn behövs nog mattor på golven.

Så har vi tagit bort kattsandlådan vid spisen och lagt den i tvättrummet och gjort kattlucka i dörrarna så endast katterna har tillgång till fri passage till toalett och vår skilda svärmorslya, ifall de vill komma bort från valpstoj (och även få kissa ifred, även om de inte använder kattwc inomhus om vårarna/somrarna). Sådär annars har vi också tänkt spackla över vår spisvägg nångång så det blir en jämnare/mjukare vägg. Och måla allt vitt. Inget vi måste göra pga hundens ankomst men vi tänkte att vi måste göra det före ändå för sen blir det inte lika lätt att göra det utan att hunden får en massa spackel i pälsen… Så därför ser vår spisvägg rätt kal ut just nu.

En annan viktig sak har varit kattställningen. Vi hade en annan, väldigt omtyckt, tidigare men den började vara skranglig och utsliten, snart 20 år gammal… Beställde en ny och slängde ut den gamla, redan för en tid sedan, men den blev aldrig riktigt populär. Tills maken kom på att det inte fanns deras gamla dofter på den. Så han hämtade in två plattor från den gamla och skruvade dem på den nya och vips, var ställningen populär igen. Viktigt nu att ha en fungerande ställning så katterna kommer upp i höjd när valpen väl kommer hem.

Spännande tider! Nån annan här som också går i valpväntartider!? Vad har ni gjort för förberedelser? Andra bra tips inför valphemkomst?


8 kommentarer

Christina · 3 mars, 2019 kl. 12:47

Grattis till valpen! Ni har en härlig tid framför er. Jag rekommenderar att du läser Saras blogg på Sevendays. Hon har massor av bra inlägg.om valptiden och förberedelserna.

  JessicaNybacka · 3 mars, 2019 kl. 17:36

  Tack för tipset! Var in och kikade men tog för mycket tid att börja söka fram valpinlägg… Är inte den med bästa tålamodet att söka fram saker jag inte riktigt vet vad jag ska söka fram 🙂 och då man inte läst bloggen tidigare heller. Men verkade vara bra hundtips överlag där så toppen för det!

Jen · 4 mars, 2019 kl. 10:28

Ååh va spännande 🙂 och vilken bra tid att få hem valpen. Mina tips är att ta det chill, spendera myki tid med valpen samt dessa https://www.mustijamirri.fi/simple-solution-training-pads?39021 🙂

  JessicaNybacka · 5 mars, 2019 kl. 06:04

  AH, tack för det tipset Jen!

Corinne Grönholm · 4 mars, 2019 kl. 13:01

Åh så mysigt och hjälp vad jag är avis! Snart får vi också valp men måste vänta ännu lite till. Minns dock från förra gången jag hade hund att det är viktigt att ge hunden massor tid och kärlek, speciellt i början när den är ovan och känner sig ensam. Det mesta löser sig och lär man längs med tiden sedan. Viktigt dock att plocka undan sådant som valpen gärna vill men inte ska tugga på! 🙂

  JessicaNybacka · 5 mars, 2019 kl. 06:05

  Åh, grattis till er också! Jo, det där att städa bort alla saker är i full gång här 😉 Speciellt i barnens rum… 🙂

Cajsa · 8 mars, 2019 kl. 20:58

Hej! Jag har inte gjort mycket… köpt en valpbok och hunnit läsa om de första dagarna hemma. Köpt en matskål. Instruerat sonen och hans kompis tio gånger att man sen INTE får störa en sovande eller ätande hund. Planerat att ta semester första veckan med hund. Sett massor av foton o klipp o framförallt: Längtat. Visat foton på valparna åt alla som råkat sitta i kafferummet ..Ännu finns ju lite tid att förbereda…Alla saker i huset och sladdar lever nog farligt, tror inte sonen o sambon riktigt insett hur vassa de små tänderna kommer att vara. Ska bli SÅ kul.

  JessicaNybacka · 10 mars, 2019 kl. 12:51

  Åh, JA, ska bli SÅ kul! Och längtat har vi också, mest jag… 😉 Jo, har nu läst åtskilliga böcker om hundar och hundbeteende och träning. Har gått och läst högt här hemma för samtliga familjemedlemmar om hur man ska göra och hur man ska bete sig. Hoppas på att nånting fastnar för dem också 🙂 Har också påpekat för barnen hur viktigt det är att inte störa. Nu så går de ju här hemma och lyfter katterna i tid och otid och jag har försökt påpeka att så gör man sen INTE. Fast i alla hundböcker så står det att djur som växer upp i barnfamiljer blir ganska tåliga och med på allt möjligt… Och sen alla kompisar som står på kö att hälsa på sen, har påpekat att första veckorna tar vi det lugnt så katterna och hunden får lära känna varandra i lugn och ro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *