Har ni hört om RS-virus? Jag hade inte det, inte förrän min egen son drabbades av det som 6 veckor gammal en kall dag i mars för 8 år sedan.

Man får snuva, hosta och feber och det går, oftast och om man har ett vanligt immunsystem, om av sig själv. För spädbarn är det här viruset livshotande. Lyssnade på läkarpodden med läkaren Mikael och Tilde från Sveriges tv4 och med sig hade de också Anna Brolin, också journalist och jobbar på tv4. Hennes son hade också råkat ut för RS-virus som spädbarn. Läkaren Mikael berättade att 80% av spädbarnsdödligheten kan bero på RS-virus. Och att mängder av barn i U-länder dör av RS-virus. Hos oss är det ju betydligt mindre pga så bra sjukvård men fortfarande händer detta även här.

Underbar gammal bild på barnen när de var små

Sonen föddes för 8 år sedan. I februari när förkylningsperioden är på topp. Vi alla var hemma de första veckorna efter förlossningen men när sonen var cirka 4 veckor gammal började vanliga livet. Dottern, som var 2 år, skulle fylla 3, fortsatte på dagis igen och var där två dagar per vecka. Efter några veckor fick vi alla flunssa, även sonen. Vi hade alla feber och var täppta med snuva och hosta. Jag tyckte sonen började äta dåligt, då 5 veckor gammal. Han var trött, gnällig och hade feber. Vi hade en läkartid, vanlig läkarkontrolltid, till honom inom närmsta dagarna så jag tänkte att jag väntar tills det. När vi kom dit berättade jag till läkaren att han var täppt och gnällig och inte åt som han brukade. Äh, pojken är frisk, vanlig flunssa, tyckte läkaren, och skickade hem oss. Nästa dag, på lördagen, tyckte jag han var ännu sämre men tänkte att jag var ju till läkare dagen före och att det inte var nån fara, så jag avstod från att fara in igen. Nästa dag var det ännu värre, söndag, och då åkte jag in privat. Nu ville jag ha hjälp. Läkaren som tog emot såg förfärad ut och gav direkt spira och berättade att RS-virus härjar runt just nu och att det förmodligen är det som min son har. Att det är riktigt allvarligt och att han kan sluta andas när som helst. Jag blev ju helt chockad och läkaren skickade oss direkt till akuten. På barnsjukhuset var sen sonen inlagd en hel vecka. Stackarn hade riktigt tungt med andningen och lunginflammation. De sög tjockt slem ur honom varenda timme första tiden och mindre frekvent senare. Jag hade ingen aning… Bannat mig själv långt senare över detta. Medan vi låg inne på barnsjukhuset i Helsingfors filmade Yle från avdelningen och kom i nyheterna samma dag. Det var nämligen riktig boom just då och barnavdelningarna var fulla av spädbarn som kämpade mot viruset. Efteråt var det jobbigt varenda gång sonen fick flunssa och de stackars lungorna jobbade. RS-viruset ledde också till att försäkringen inte täckte läkartider och vård som handlade om lungor eller öronen, eftersom vi inte skrev nån försäkring på honom före han föddes… Nå, vi flyttade ju från H.fors när sonen var 1,5 år gammal så vi fick bra svenskspråkig vård inom den kommunala sektorn och privat vård var inte lika viktig längre. Vi avslutade faktiskt våra barnförsäkringar efter flytten och barnen har knappt varit sjuka alls sen flytten upp till österbotten…

Dagens bild av sonen och Frasse. Idag har han inga men av RS-viruset längre och är knappt sjuk nånsin. Lyckligt lottad är jag med äldre friska barn.

Så vad är RS-virus då?

RS-viruset är ett rätt vanligt virus som härjar dessa tidpunkter och det är, för de flesta av oss, äldre barn och vuxna, ett helt vanligt förkylningsvirus. När min son insjuknade berättade läkarna att det brukar vara RS-boom ungefär vartannat år och typiskt var det ju ett sånt år då min son föddes… RS står för respiratoriskt syncytievirus. Det är alltså ett virus som drabbar nedre luftvägarna. Slemhinnorna sväller och följden blir riklig slemproduktion. Och det är orsaken varför det blir riktigt jobbigt för de minsta och för de äldsta av oss, eller andra med dåligt immunförsvar eller svåra grundsjukdomar.

RS-virus är ett vanligt flunssavirus. Det sega slemmet som produceras gör det väldigt svårt för speciellt små barn att få luft iom att de mest andas genom näsan. I läkarpodden sa Mikael att luftrören minskar 16 ggr vid RS-virus. Så tänk att du först kan andas med 16 sugrör och sedan plötsligt bara andas genom ett. Ganska markant skillnad. När jag själv hade RS så hade jag rätt så hög feber och det är väldigt sällan jag har feber. Jag minns att jag var rätt färdig. Men jag hade inte tungt att andas. Så att tänka mig den känslan till ännu. Usch. Här kan ni läsa om RS från Vårdguiden. Här kan ni läsa om samma på finska sajten ”Sairas lapsi”. Viruset är alltså inte farligt för barn och vuxna. Det är spädbarn och, tänk även på detta extra noga, gamla som inte klarar detta virus speciellt bra. Det är väldigt många äldre som barnvaktar och speciellt då barnbarnen är sjuka. Men tänk till ett par gånger innan ni för sjuka barn till äldre. Kanske det är bättre om man själv, som förälder, stannar hemma? Och undviker att hälsa på om man själv är förkyld. Nu jobbar jag på ett ställe där vi dagligen får in äldre, och yngre, som har det tungt med andningen.Så tänk på att tvätta händerna och undvika närkontakt med spädbarn och gamla just nu. Sköt om er!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *